Безвъзвратно загубени и затрупани

Landfill

picture:ollie perott

music: Angelo Badalamenti

Огледай се около себе си, не…, не, впрочем няма какво да видиш около себе си, защото си или вкъщи, или в офиса, а там няма да видиш това, за което ти говоря.

Спомни си за всички онези разноцветни, открояващи се от природата, но не и от българскатa култура, ненужни никому отпадъци, които газим всеки ден приемайки ги за даденост. Боклуци, по които ние хората се движим, като птиците на бунището, защо нито са наши /за да ги преместим в контейнерите/, нито има смисъл да го правим!!! По-добре да минем по другата“малко“ по-чиста пътека или градинка, така ще забравим за боклука, така той ще остане в задния двор.

Безброй сантименталности изписани и изказани за българите и културата им напоследък, за тяхното единство, гордост и обичай. Високопарни думи, след които следва задълбочаване на кризата, но не на финансовата, а на тази която се намира дълбоко в нашите души! -Дали не са самата истина! Истината винаги е проста, но от нея почти винаги боли! Тя винаги е една и в случая тя е, че България е една от най-лепкавите и най-омацаните държави на планетата (и то не само на тема чистота…).

Изгубени в боклука не само в чуждия, а и в собствения- мръсен сюреализъм!

И докато в другите краища на света правят чудеса от боклука, ние при нас обещаваме, всеки път, обещаваме и когато дойде нашият ред, започваме да вадим кирливите ризи на предшествениците си, да рушим дори и малкото изградено от тях! „20 години“ години на преход-на всяка четвърта започваме да рушим пирамидите на предишните „властелини“, рушим ги три години и след това, строим нашите една и така пак, и пак , и пак -Бах тоя преход няма ли да свърши!!! 20 години, от които последните 10 проблемите с боклука се смитат под килима, а контейнера, той се намира точно до него …

Звучи просто, но дали е така?!?

Дали наистина не живеем все по- пагубно, все по- бесмислено, а в същото време си мислим, че това е най-красивита част от досегашната и настоящата история на човечеството. История, която пишем ние, мислейки се за много важни и значими с всичките си материални придобивки,с работата която не харесваме, с хората които сме но не обичаме….Най вероятно тази история няма да бъде прочетена от никой, защото ще бъде отрупана, заляна и безвезвратно загубена в боклуците, едни толкова малки и елементарни неща в действителност, за които сме неспособни да направим един жест за самите нас, а именно да ги изхвърлим, в шибания контейнер! Точно така в шибания контейнер, не през прозореца на колата, не в градинката, не през тераста, не в реката,не до контейнера……..

Незнам дали все още забелязвате или свикнахте с това, но държавта ни е толкова мръсна, че всяко нещо, което произвежда от нея  е още по-мръсно, най вече хората. Хората, българите, за които „вкъщи“ е само малкото пространство между четрите стени или между двете си уши, българите за които извън прозореца е чуждо, извън вратата е „държавно“.

Не си правете илюзията, че ако дойде някаква непозната сила и изчисти цялата ни държава, и утре тя ще бъде чиста!- Е.., дори и да се случи, утре тя няма да бъде чиста, няма да бъде, защото в нея живеят българи!

~ от Brainjury в 28.11.2009.

8 коментара to “Безвъзвратно загубени и затрупани”

 1. Много пъти съм се канила да взема и да снимам боклуците, които са разпиляни около реката зад блока… Все забравям, но едва ли ще покажа нещо ново в интерес на истината. Много се дразня на хора, които изхвърлят боклуците си направо на улицата – изяждаш си вафличката и БАААМ – една опаковка от морени на улицата, изяждаш си закуската и БАААМ – хартията перфектно се връзва цветово с паветата, а да не говорим как красиво се откроява в зелената тревичка… Дразня се и на шофьори, които като си напълнят пепелника в колата, най-лесното нещо, което могат да направят е да си отворят вратата и леко и нежно да поставят съдържанието му на улицата…
  Добре де.. толкова ли е трудно, вместо да си изхвърлиш боклука на улицата, когато около теб няма кошче, просто да го прибереш в джоба си?! Мен лично понякога ме хваша срам, когато си сложа някой боклук в чантата или джоба, за да го изхвърля после, но взема че го збаравя и така си трупам аз… хех…
  Знаеш ли, когато оня ден говореше за кошчето и фасовете… спомняш ли си? Каза, че било типично българска черта… После една от колежките дойде и си изгаси цигарата в коша и остави фаса отсрани… Вчера, докато чаках да дойдете, пушех до кошчето и се замислих, че никога не ми е минавало през главата да си оставя фаса така – извън кошчето… (надявам се ме разбра какво исках да кажа)….
  Но… колкото и да говорим за боклука или пък за ненужното застрояване (моя болна тема) не мисля, че ще можем да променим нещо кой знае какво… Да, ние, близките ни хора – може и да има влияние, но надали ще се получи цялостен „предай нататък“ ефект… Ще трябват много години време, за да ни се промени коренно мисленето в тази посока.. Поне аз така си мисля

 2. E, отплеснах се… sorry 😉

 3. Това обаче не е само в България … просто тук почистването не е като „навънка“.Всичко е до възпитание,не до народност .Какво би казал за заведенията в Испания ,където по -това колко фасове има от предишната вечер се определя колко квалитетно е заведението (в случая колкото повече,толкова по-добре).

  • Точно по-същата логика, че е до възпитание, мисля да добавя, че възпитанието на 98 % от народа е такова(през прозореца, в реката и т.н). Така че случая е патологичен и смятам че наистина упира до народност.

   За Испания бих казал, да това е интересен начин за определяне на това колко е квалитетно заведението, но това е заведение, нечия собственост, за която си плащаш за да посетиш (дали с вход или чрез сметка-няма значение), и след като ти разрешават да правиш определени неща, дали ще чупиш чинии /Гърция-таверна/, дали ще хвърляш салфетки /България-чалга парти/ или ще си гъсиш фасовете на земята/Испания-барове/, можеш да ги правиш, защото си си платил за това някой да изчисти след теб и да изхвърли боклука на място му.

   Заражда се въпроса: „Е нали точно ние данакоплатците изграждаме бюджета на общината, от който се заделят пари за сметосъбирането и почистването?“
   – Ами да плащаме, но парите които плащаме не са достатъчни за да се назначи на всеки по един чистач, който да събира след него! Таксите за смет- главното звено, от което се сформира тази част от бюджета на общината- Сметосъбиране, не са достатъчни да покрият разходите за събиране, какво остава да говорим за преработване, не са достатъчни още повече, когато имаме впредвид, че в нашата държава „метода на присвояване“, особенно в сферата „Боклук“, са толкова популярни. Дори и този метод да се сведе до 0 (което никога няма да стане), парите пак не биха стигнали за почистване, защото замърсяването е брутално високо, всеки си хвърля боклука, където и когато му падне!

   Доколкото „навънка“, говорим за съвсем различни култури и народи, за хора които не смятат няйлоновите торбички накачени по дърветата за абстрактно изкуство, може би и не би им минало през ума да си загасят фаса от кошчето и да го оставят до него!!!!(коментара на KomaroKiller) и още много, ама много други неща, темата е толкова обширна че не бихме могли да я изчерпаме…..

 4. Да така е, голям е процента на българите с елементарно възпитание,или по скоро липсата на такова,но все пак не забравяй ,че всяка народност си има своя „Бай Ганьо“ .

 5. Еее, в това спор няма. Аз даже понякога се дразня на приятели, които яко плюят по това какви са българите и дават пример с други държави.. Добре де – живял ли си там? Знаеш ли ги наистина какви са там хората?
  Мога да кажа, че когато бях в Италия преди години там също си беше кочинка. Да, по главните улици не, ама ако кривнеш в някой те залива боклука…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s