Осмо-мартенски неволи

picture: sega.bg

За пореден път през този сезон столична община отново бе изненадана. Натрупалия се „внезапно“,  без никой да го очаква сняг остави след себе си дълбоки дири в съзнанието на столичани.  За съжеление, както през цялата зима, така и вчера не видяхме прочутите „сногорини“.  Да снегорини, онези големи машини наричнани от децата злокобни, но вдъхващи респект, мощ и власт така и не се появиха. Аз съм виждал снегорин, но беше толкова отдавна, че вече не съм сигорен дали пък паметта ми не ме лъже, може и да не съм го виждал на живо… май беше в един филм… Прекалено много се отклоних от темата.  Поради липсата на тези видове снегопочистващи машини от столична община бяха решили да дадът възможности за изява /или по скоро, освен че  им беше най- евтиния, беше и единствения им начин да замажат положението  / и на трите „Героини“, за които ще ви разкажа.

След като столична община отново изхвърли фекалиите си в очите на гражданите тя реши да ги размеже хубаво, че да не може снега да ги скрие. Едно от поредните „изпускания“ на общината беше и пускането на „Лесно Адаптивния, Йерархичен и Неспиращ Отряд („ЛАЙНО“), плод на кметицата- Данчето. За ръководител на триото кметицата бе избрала своята сименничка Данка „Щърбело“ /не отдавайте чак такова значение на псевдонима, тя не е щърбава, поради простата причина, че изобщо няма зъби/. Другите две видни действащи лица били Николинка „Белата“ и Райна „Баб’ата“. Кризисното трио е наето да размаже фекалиите на общината около очите ви за да не отдавате особенно голямо внимание на непочистените улици и закъсняващиият градски транспорт. „ЛАЙНО“ се грижи за временното почистване на някой от спирките, като реда на почистване се избира хаотично спрямо преминаващият градски транспорт. За да стане по ясно ще обясна процеса на работа.

1. Почиства се част от спирката (за да се вижда, че е чистено);

2. Качват се на първият пристигнал след акта на почистване автобус,тролейбус или трамвай;

3. Слизат на произволно избрана спирка, която трябва да е на разтояние поне 15 мин с градският транспорт от предишната изчистена такава.

Както споменах вече „ЛАЙНО“ е създадено от градоначалничката и общиснките и съветници, освен за замазване на фекалиите около очите ви /израза взе да ми харесва!/ , както и с цел спестяване на пари. Тъй като отряда работи по нова за общината схема на заплащане- „на заработка“. Това означава, че получават заплащане за всяка изчистена спирка. Заплащането е по 2 лева на спирка(не на човек а на спирка). За да се оцени дали работата е свършена качествено и дали ще бъде заплатено за почистването на определена спирка, кметицате е наела братовчеда си Гошко „Тарикатчето“,  като единствен член и ръководител на ОТК прикрепен към „ЛАЙНО“.  Заплащането на Гошко е  284.32 лв на ден съгласно разпореждането на Г-жа Фъндъкова. На кратко, дори и триото да си скъса задниците да чисти спирки не могат да изкарат общо толкова, колкото Гошко.

Вече сте запознати със схемата на работа на „ЛАЙНО“,  така че би трябвало да ви става ясно как Щърбело и двете й подчинени са достигнали един от крайните софийски квартали-Княжево. Чистейки поредната спирка до тях спрял полски тир. Шофьора на голямото возило подал глават си, от прозореца и започнал да задава въпроси на перфектен полско-английски език, при което триото го гледало втрещено. Тогава Данчето скочила и се провикнала:

– Не ги гледай тея двете скочубри, я сам Щърбело и такава свирка, че ти заврътим, че ти се развражат вразките на обущата, ако не верваш питай у Факултето, сите ме знаят.

Пo време на обяснението беззъбата циганка не спираше да симулира орални ласки. Отговора на шофьора не закъсня, макар и грозна, дъртата циганка му се виждаше доста привлекателна, при положение, че е на път от 6 дни. Той отново каза нещо, което не бе разбрано от мургавите дами, но и те не се забавиха да му отговорят, като разбирасе Щърбело взе превес:

– Колко ли,  за 10 евро такъв минет, че ти направа, че свет, че ти се завие!

Добилата тен женица, предпочиташе да продаде  тялото си за равностойноста на 20 лева, пред това да изчисти около 30 спирки със колежките си, за да може да изкара същата сума. Така в процеса на разговора тя се качи в тира и с жестове, мимики и докосвания около слабините на водача успя да се споазумее с него. Те зарязаха двете й спътнички на спирката и потеглиха в посока Владая!

Тьй  като шофьора бързал прекалено много Щърбело трябвало да свърши работата в движение. Това би трябвало да ви дава повече яснота за снощният проблем с авариралия полски тир на владая/ развързали са му се връзките/.

Да се върнем отново към двете изоставени дами на спирката. Със нежния си загар по средата на зимата те привличали погледа на премръзналите перничани. Водачите на превозните средства, се отказвали да чакат за възможноста да преминат по международън път Е79. Така движението се пренасочвало към заобиколен път през кв. „Суходол“. Поради липса на градски траснпорт двете ромки прибягнали до действията на своята ръководителка. Успеха им бил неимоверен, около тях станало, като огромен музей за уникати, излези от употреба на познатата ви немска марка VW. Разбира се, че от време на време на фона на тези уникални автомобили изкачал и някой Баварски 500-конен  звяр /все пак спада на цените си казва думата/. Имайки предвид това, може би вече се досещате в какви автомобили са се качили Белата и Баб’ата, е разбира се не за 10 евро, но на фона на студа и 10 лева са си 10 лева. Избраните BMW-та  Е36 от двете ромки потеглили в посока Суходол.

Последното трябва да хвърля повече светлина относно двата закъсали автомобила в района на суходол със същата марка, които запушиха пътя през с.  Бучино и спряха едно от безкрайните ежедневни преселения на пернишкият народ. Повече информация за трио „ЛАЙНО“ не е получил никой. От общината отричат съществуването им. Дали са напуснали пределите на България!- Не, по скоро са сменили професията, но със сигорност не са станали жрици на любовта!

~ от Brainjury в 09.03.2010.

8 коментара to “Осмо-мартенски неволи”

 1. омг, а аз искам да се преместя в софия… 😕

 2. Не ти и трябва, ако имаш възможност да се развиваш извън нея по- добре си остани там! Предимства на София няма да ти давам- защото имаш достатъчно много в съзнанието си, след като искаш да се преместваш тук. Мога да ти дам няколко недостатъка:препълнен градски транспорт, огромни задръствания (час пик-4 км.за 1 час), пренаселване със „Селяндури“ (все пак- най-голямото село) и още много други… Ще спра до тук за да не те разубеждавам, все пак избора си е твой не искам да ти повлиявам.

  • хмм, за селяндурите – тука са болшинство, то аз затова си стоя основно вкъщи, за другото си прав – голям трафик и всичките съпътстващи го екстри..
   не можеш да ме разубедиш, освен ако не предложиш алтернативен транспорт от рода на телепортация, ама предвид самия пост горе, май не 😉

 3. Няма шанс за телепортация, правилно се ориентираш!!!
  Селяндурите на всякъде са болшинство, но тук има по-голям излишък от където и да е…

  • знаех си аз 🙂 а нещо курсове по летене..? ;))
   абе, селяните трудно ще ме откажат 🙂

   • Курсове за летене- много въображение и обръщане гръб на реалността, ще те научи да „летиш в облаците“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s